Poncho's rode neus

Om de zoveel tijd heeft Poncho een vuurrode neus, tenminste, niet haar neus zelf is rood maar de plooi vlak boven haar neus. Hoe dan ook, haar neusplooi is vuurrood en blijft dat een dag of zo. Daarna is hij weer wit.

Verschillende mensen uit Poncho’s omgeving valt de geregeld terugkerende rode kleur van haar neusplooi op. Er ontstaat een levendige discussie over, waarbij niemand, ook Poncho’s eigen baasje niet, de precieze oorzaak kan vaststellen van die plotseling optredende rode kleur. Het verhaal dat het meest logisch klinkt gaat over koeien waarvan de roze neuzen in de zon verbranden en is afkomstig van de hondenkenner die aanraadt Poncho’s neus voor het zonnen met zonnebrandcrème in te smeren.

Toch houd ik dat vage gevoel dat niet de zon of welke andere factor dan ook van buitenaf, maar Poncho zélf op de een of andere manier verantwoordelijk is voor die plotseling opduikende kleurverandering. Tot ik er getuige van ben hoe Poncho in een van haar gekke buien met haar neus haar kunststof mand half oplicht en er de hele kamer mee door wandelt. Nadat ze de mand zo’n zes meter verderop weer heeft neergezet, trekt ze zich terug op haar kleedje – om een halve minuut later met een vuurrode neus in de lens van de camera te kijken.
naar boven