Mutanten (en dr. Mengele)

In Mutanten [Over de (mis)vorming van het menselijk lichaam] wordt – onvermijdelijk – aandacht besteed aan de experimenten uitgevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt hierop op dr. Mengele, niet eens de belangrijkste man van het team maar door zijn uitzonderlijke wreedheid wel de bekendste, de man die iedereen zich later zou herinneren. Een overlevende van Auschwitz (een dwerg) vertelt in het boek over de op haarzelf en op haar familieleden uitgevoerde experimenten en over de persoon Mengele. Ik kon dit lezen zonder verdere bijgedachten te hebben (want het leven gaat verder). Dit is maar gelukkig ook want ik krijg soms heel wat voor mijn kiezen bij het corrigeren (zoals een volledig boek over de verschrikkingen in Rwanda). Maar soms gaat mijn nieuwsgierigheid naar feiten, personen en gebeurtenissen er met mij vandoor. Ik heb aansluitend in Google gezocht op 'Mengele', onder andere omdat ik een foto van deze 'knappe, charmante, in onberispelijke uniform gestoken' man wilde zien. En meer wilde weten over zijn drijfveren.

Toen ben ik op een site gestuit die ik achteraf gezien had kunnen missen. Beschrijvingen van de gruwelen tijdens de Tweede Wereldoorlog die mijn begripsvermogen te boven gaan. Het ene na het andere monsterlijke feit kreeg ik onder ogen. En ik kon niet stoppen met lezen... althans in het begin niet. Uiteindelijk ben ik wel gestopt maar toen was het al te laat. Ik kon er niet meer aan ontsnappen. En gisteravond kon ik niet in slaap komen. Ik zag hetgeen gebeurd was helder voor me, beelden die me misselijk en duizelig maakten en waar ik zo vreselijk graag aan wilde ontsnappen... als ik het maar had gekund.

En hiermee heb ik een heel klein beetje ervaren wat overlevenden van de horror story die de holocaust was dagelijks hebben moeten ondergaan. Beelden met je meedragen die je hele geest vullen, waar je vanaf wilt maar niet, nooit, vanaf zulk raken. Die zo'n stempel op je leven drukken dat het jouw leven niet meer is. Wat verschrikkelijk...
naar boven