Trieste boekdetails

Veel boeken die ik in het verleden gelezen heb, herken ik niet meer als ik na het verschijnen een exemplaar krijg toegestuurd. Ik moet dan veel moeite doen om me het verhaal voor de geest te halen. Toch zijn er af en toe details die me bij blijven.

Zoals:
• Ik las ooit een boek waarin een of andere avonturier die door een of ander verlaten, door rovers en ander tuig vergeven land zwerft. Hij krijgt op een gegeven moment een lift van dergelijk gespuis. Hij trekt dagen met ze op en moet toezien hoe zij de omgeving onveilig maken. Vreselijk schrijnend vond ik dat ze onderweg een zeer arme man overvallen die niets maar dan ook helemaal niets anders bezit dan zijn geit, waar hij erg aan gehecht is. Ze nemen hem zijn geit af, de arme man totaal in de war achterlatend. Dit detail kan ik niet meer vergeten, wreder kan ik me het bijna niet voorstellen.

• Ik las ooit een boek van een of andere wetenschapper die met bosjesmensen door de oerwouden trekt en hen tegelijkertijd observeert. Op een gegeven moment moest zo'n stamhoofd een ander stamhoofd bezoeken en nam een cadeautje mee: een roofvogel met de vleugels bijeengebonden zodat hij makkelijk vervoerd kon worden. Nu wil het geval dat de ontmoeting om een bepaalde reden onderweg werd geannuleerd. Het geschenk - de vogel - was dus niet meer nodig. Deze werd achteloos, nog steeds met de vleugels bijeengebonden, weggeworpen en in deze toestand achtergelaten. Het vreemde en verbazingwekkende vond ik dat de wetenschapper verbaasd was dat er zo makkelijk afstand werd gedaan van de vogel, toch een kostbaar dier. Maar geen woord over het arme beest, dat zo jammerlijk en zo zinloos aan zijn einde kwam. De vogels is al vele tientallen jaren dood maar ik word er naar van als ik aan zijn laatste minuten/uren/dagen denk.
naar boven