Villa Augustus

Ik ken haar nog niet zo lang maar reeds behoort ze tot mijn favoriete restaurants, en meer dan dat. Voor Villa Augustus trek je een hele dag uit, liefst eentje met een stralend of in elk geval aanwezig zonnetje. Want naar de Villa laat je je bij voorkeur vervoeren door de waterbus, waarop je voor weinig geld het kleine uur van Rotterdam naar Dordt doorbrengt in comfortabele fauteuils of op een zonnig achterdek. Je fiets mag gratis mee, hoewel de eindbestemming in een goed kwartiertje lopend is te bereiken.

Villa Augustus is een hotel met grappige, opvallende torentje en een restaurant. Installeer je op het terras, dat uitzicht biedt op de grote moestuin, de verse-voorraadschuur van de eetgelegenheid, en geniet van de rust en de kaart. Die laatste is bepaald verrassend te noemen. Denk bijvoorbeeld eens aan een verrukkelijke bietensoep met bieten afkomstig uit de tuin vóór je. Geserveerd met zelfgebakken brood, een kannetje olijfolie en een zout- en pepermolen. Of stel je een maïs-koriandersoep met dezelfde garnituur voor, vol en zoet van smaak. Of luchtig zuurdesembrood met heerlijke crème van borlottibonen en kaas met honingklaver. Of een knapperige pizza met brandnetel uit de houtoven.

Na je (lunch)gerecht heb je vast nog wel zin in een heerlijk stuk homemade taart, of anders wil je er wel plaats voor maken: citroen-limoentaart, zachte-chocoladetaart, cheesecake of, afhankelijk van het seizoen, aardbeientaart of vijgentaart van vers fruit, stuk voor stuk toppers. De slagroom die je erbij bestelt is romig en vers. De cappuccino is voortreffelijk, precies zoals ie hoort, maar daar heeft het personeel dan ook een speciale workshop voor gevolgd, inclusief achtergrondinformatie (‘de naam cappuccino refereert aan de kruinschering van de kapucijner monniken van bovenaf gezien; daarom wordt het witte melkschuim van een goede cappuccino omsloten door een bruin espressorandje’).

Ook over de wijnkaart is nagedacht. Neem als afsluitertje eens de prosecco, een heerlijke mousserende wijn, of probeer de huisrosé van natuurlijke teelt (druiventeelt waarbij niet door de mens wordt ingegrepen zodat de kans bestaat dat ie volledig mislukt). Of een van de vele andere wijnen, van biologische, natuurlijke of gangbare teelt.

In Villa Augustus verstrijkt de tijd verbazend snel en voor je het beseft is het alweer tijd om te gaan; de laatste boot vertrekt om halfzeven. Heb je een halfuurtje over, breng dan vooral nog even een bezoekje aan het winkeltje in het restaurant. Ikzelf kom er nooit weg zonder een tasje met dingen als versgebakken brood, een door ‘Evert’ gemaakt jammetje, een klomp rauwmelkse boter, lekkernijen uit de bakkerij, fruit van het seizoen als frambozen, blauwe bessen of watermeloen, bloemensla (gemengde sla met eetbare bloemen), rode en gele kerstomaatjes, boterboontjes, courgette, appeltjes... Genoeg proviand om je tijdens de terugreis op te verheugen en goed voor een langdurig ‘Villa’-gevoel.
naar boven